lördag 3 december 2011

Basementality

Så vad finns att skriva om Basementality battles?

Det var överfett!

Historien bakom att jag började följa basementality battles var när vi var i en polare verkstad. De har lagt upp en bioduk där så vi satt där, tog det lugnt, när en polare satte på en battle mellan Armin, en iranier han känner, och Big-O.


Det var en kul grej att se på så jag introducerade det till några polare. Kort efter började vi kolla på olika battleklipps och hamnade mer in i det. Då såg vi bland annat duktiga battlers som Henry Bowers (Nils Jansson) som enligt wikipedia: "Började tävla i poetry slam i Uppsala år 2001 och vann grenen "röst och rörelse" under SM i poetry slam i Malmö 2003. Vann huvudtiteln under SM i Avesta 2004 tillsammans med Emil Jensen. Kom på tredje plats under World Slampionships (VM i poetry slam) i Rotterdam 2005". Råder er att kolla in hans battles, här bland annat en där han battlar Shazaam som även han är en av Sveriges bästa.



Henry Bowers skulle battla en av USAs bästa battlare vid namnet Dizaster. Han har varit i Sverige tidigare och mötte Shazaam.



Så till kvällen... den var riktigt tung. Mötte upp mina polare och drog vid 17:00 till Fasching som ligger precis vid Casino Cosmopol. Där var kön ungefär såhär lång...


... innan den växte sig minst en tre gånger så längre. Det var en av världens största battles så det var kanske inte så konstigt. Rapbattles växer ju sig större i världen så det är en intressant utveckling.

När vi väl kom in så såg vi alla dessa personer som syns på youtubevideona och utöver dem, i alla fall minst en sextio personer till. Det var som att kliva in i en helt annan värld. Det var en liknande känsla som när vi först kom till Los Angeles. En värld man sett om på TV, men som man egentligen inte trodde existerade med tanke på att man aldrig riktigt rört sig i dem kretserna eller varit i en sån miljö. Det spelades tung hiphopmusik i en perfekt ljudnivå för att folk skulle kunna mingla och ha sig. Alla gjorde sin grej och det var verkligen personer där som levde för hiphopen. De hade det där "sterotypiska" hiphopstilen. Samtidigt var inte bara den stilen dominerande. Det var alla typer av människor där och ni som kanske, av en outgrundlig anledning, är oroade för att inte passa in. Oroa er inte. Folk var väldigt vänliga och stämningen var på topp.


Hursomhelst så var detta kvällens match-up:


Utöver Henry Bowers vs Dizaster var det även Nicko Mack mot Armin som var tung med tanke på att Armin gjort bra ifrån sig och är en iranier ( :D ). Gustav Fasa & Skrytmåns är två duktiga och väldigt unga battlare som skulle möta Nasty & Vanessa Marko från Femtastic, två tjejer! (fy att det ska vara utropstecken efter det bara för att det var tjejer, men ni fattar). Jag hade faktiskt inte hört talas om de andra förutom Kalle Balik som även han är bra. Så det var upplagt för en bra kväll.

När vi kommit in i det hela köpte vi öl och gick upp på övervåningen där man hade lite bättre sikt än på nedre våningen.

Det hela drog igång med Dödsmaskinen VS Mandalaten som faktiskt var en bra battle. De kom med några roliga punchlines och stämningen började bra. Den andra var Kurt Codein mot Kalle Balik som vart bra tack vare Kalle Balik. Han var duktig och drog ett par riktigt bra och roliga rader. Efter detta fick  man en 15 minuter rast. När alla var tillbaka var det dags för Gustav Fasa & Skrytmåns mot Nasty & Vanessa Marko som var riktigt feeeeeeet! Tjejerna var hur tunga som helst och smågrabbarna likaså. Blir intressant att se vem som vann battlen efter att den läggs på youtube. Då måste ni läsare se det.

Det var minst en 200 personer där

Efter det uppträdde Ian Keteku. En poet, musiker och frilansande journalist. Hans uppträdande var riktigt bra. Han läste upp sin poesi och spelade en av hans låtar där han även involverade publiken genom att få alla att skrika "STOP!" så fort han pekade fingret mot dom. Alla dansade och skrek för livet  så fort han pekade mot dem. En grym upplevelse som jag hoppas att basementality battles spelade in.

Efter hans uppträdande var det dags för Armins battle. Armin var bra som vanligt, men det var en jämn battle. Vill se om på den för att kunna dra en slutsats.

Till slut var det dags för maineventet. Det alla väntat på. Den match-upen som alla var där för... Henry Bowers vs Dizaster. MEN! Innan dess var det dags för ännu en rast och uppträdande från en grym svensk rappare som drog tre låtar innan det verkligen var dags för headsupen mellan en av världens två bästa battlare. Vad går att säga om den battlen än att den var fet som fan. Båda levererade verkligen och hela showen levde upp till förväntningarna.



Detta var en show. Hela kvällen var en bra show. Som att gå på bio, gå fotbollsmatch, se en konsert. Det var underhållning och alla som lämnade lokalen gjorde det med ett leende på läpparna. Folk var väldigt nöjda och det regnade in hyllningar från alla håll på nätet när folk kommit hem.

Så det var 150 välspenderade kronor. Jag kommer definitivt att gå på fler liknande events och råder er andra att göra. Om inte för att ni tycker om just hiphop, för upplevelsen.

Avslutar med en battle mellan Chedda Cheese från Kanada mot Henry Bowers.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar